Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2009 02:52 - Какво става със свободата на медиите в България?
Автор: honest Категория: Други   
Прочетен: 2412 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2009 02:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Според годишния доклад на "Репортери без Граници" за 2008 г. европейска България се намира на 59-то място в класацията за свободата на пресата, след страни като Мавритания, Того и Мавриций.

В специален доклад, без прецедент за новоприсъединила се държава в ЕС, организацията прави подробен анализ на проблемите и препоръчва европейски натиск за постигане на минималните стандарти на медийна свобода за една правова държава, каквато България очевидно не е.

Подобни изводи прави и американската организация "Фрийдъм Хаус", според която България е сред страните с частична медийна свобода. От страните членки на ЕС частично свободни са единствено родината на мафията Италия, Румъния и България.

Факт е, че след 20 години демократичен преход всички страни от бившия съветски блок успяха да постигнат пълна медийна свобода, освен Румъния и България, където ситуацията даже се влошава.

Днес в "европейска" България е възможно да те пребият зверски и дори да те убият за това, което мислиш и говориш, както показват случаите с журналиста Огнян Стефанов, пребит с чукове, и с хроникьора на мафията Георги Стоев, застрелян на централно място в София след като пожела да свидетелства пред прокуратурата срещу престъпни босове.

В България съдът налага многократно по-високи глоби за набеждаване, отколкото за пране на пари. Многобройни са случаите, когато след публикация на материали, разкриващи корупция и злоупотреби, издателите са притискани чрез съда за клевета, вместо прокуратурата да се самосезира и да разследва изнесените факти.

Съвсем наскоро директорът на проучвания на "Фрийдъм Хаус" Кристофър Уокър заяви, че е "удивен от безнаказаността, с която се подтиска свободата на словото в България".

Ние сме удивени също така от пасивността на българските държавни институции. Предложихме тази тема да стане част от дебатите на медийната среща, организирана от БТА от 17 до 21 май в България, но получихме отказ.

Преди година БТА организира медийна среща в Мадрид под патронажа на президента Първанов, на която централни фигури бяха близки до властта олигарси като рекламния монополист Красимир Гергов.

Тогава  български журналисти и издатели от чужбина  протестираха остро против формата на срещата и припомнихме истинските проблеми на българската журналистика: натиск и зависимости от властта и сенчестия бизнес, автоцензура, липса на солидарност и незачитане на етичния кодекс.

Година по-късно същите проблеми са налице и са още по-актуални след скандалите със затварянето на сайта "Опасните Новини", покушението над Огнян Стефанов, разработката "Галерия" и опитите на кръгове във властта да окупират ефира и печатните медии чрез фаворизиране на една определена медийна група.

Затова днес, на световния ден на свободата на пресата, ние каним всички свободомислещи колеги журналисти, блогъри, общественици и политици на среща с друг формат, на която ще говорим открито за проблемите на журналистиката в България, ще посочим поименно враговете на свободното слово и ще призовем за справедливост.

Призоваваме представители на прокуратурата, които да дадат публичен отчет за това докъде са стигнали разследванията по престъпленията срещу свободата на словото:

- атентатът срещу жилището на журналиста Васил Иванов от Нова Телевизия;
 - заплахите с киселина срещу журналистката Мария Николаева;
- нападението срещу журналиста Асен Йорданов в Бургас;
- убийството на хроникьора на мафията Георги Стоев;
- опитът за убийство на главния редактор на ФрогНюз Oгнян Стефанов.

Призоваваме директора на ДАНС Петко Сертов да каже какво става с публично обещаното пред международни организации разсекретяване на делото "Галерия".

Призоваваме колегите, които могат да свидетелстват за механизмите на потискане на свободното слово да ги оповестят публично на тази среща, която ще има и международен отзвук.

Призоваваме партийните лидери да застанат пред нашия импровизиран трибунал, да дадат гаранции и да предложат законодателни мерки, за да не се превърне България в балкански вариант на путинова диктатура над медиите.


Тагове:   Станишев,


Гласувай:
0



1. анонимен - Денят на независимият печат
04.05.2009 03:23
е на 20 април и аз писах подробен пост от до ! Поста ми е с име" Свободен ли е нашият печат ?" Вие по какъв стил празнувате ? Постингът Ви е добър ,но ми стана интересно ! Поздрави!
цитирай
2. borsi - Истината е, че журналистите ни са ...
04.05.2009 04:22
Истината е, че журналистите ни са страхливци. ако бяха смели и нахални като тези в Англия никой нямаше да посмее с пръст да ги пипне.
но те, на умряло куче обичат да вадят нож, но има ли власт, се бият кой да му оближе задника.
цитирай
3. ka4ak - нашата преса не е свободна и не може да контролира власта,защото власта контролира пресата!
04.05.2009 04:47

защо искат да контролират и интернет?Защото свободата е опасна за власта.Нямат интерес ти да си свободен и за това нарушават конституцията,за да ни създават проблеми и ние да се занимаваме с проблемите по между си,а не да им търсиме сметка!
А шубето е голям страх и ни е обхванало примирение ,по скоро достолепно опиянение!
В поста ми за конституцията,знаеш ли колко хора ми се обадиха че ме подкрепят,но не смеят да напишат коментар!Какво да коментирам?
цитирай
4. анонимен - Главният прокурор чака някой да го сезира
04.05.2009 22:17

Почти всички медии са наблюдавани от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), обяви депутатът от ДСБ и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Елиана Масева. Разработката е под кодовото име "Галерия".
Масева е сред депутатите от вътрешната комисия, които преди ден посетиха ДАНС. Информацията потвърдиха Татяна Дончева от БСП и Борислав Българинов от БНС.
"Всички сме в нея - и политици, и журналисти", коментира Дончева. Според нея в делото "Галерия" има и телефонни разпечатки на журналисти, но и СРС-та, което означава, че представители на медиите са били подслушвани. Депутатите отказаха да посочат конкретни имена, но осведомени уточниха, че от основните медии в списъка е липсвал само в. "Труд". От ДСБ подозират, че управляващите се опитват да наложат тотален контрол върху медиите преди парламентарните избори, за да ги принудят да работят в полза на управляващите.
"Делото било образувано по справка на оперативен работник, а шефът на дирекция "Сигурност" Владимир Писанчев е дал картбланш да започне разследването", обясни Дончева. Според директора на ДАНС Петко Сертов това дело е приключило, но не е архивирано. Отстраненият заради депутатските разпечатки Писанчев обаче казал, че работата по него продължавала. "Не става ясно по какъв начин материалите в делото се връзват с разследването за изтичане на информация от ДАНС", коментира Дончева. Тя се възмути, че никой в ДАНС не разследвал каква точно класифицирана информация е изтекла, кой е я съхранявал, какви са били контактите на този служител, през които данните са станали публично достояние. Вместо това се подслушвали журналисти. Според нея обяснението е, че на група лица в ДАНС им е трябвал контрол върху медии и те са намерили благовиден повод за това, като са образували една формално правилна преписка, в която са включили и наблюдение над почти всички медии.
"Това не е направено несъзнателно поради липса на професионален опит или заблуда, а съзнателно - за да бъдат обвинени някакви лица вместо истинските виновници за изтичане на класифицирана информация", убедена е депутатката. Тя допълни, че скандалът около нея е свързан както с предстоящия конгрес на БСП, така и с друга по-предишна разработка на ДАНС за високопоставени престъпни босове у нас.
ДАНС твърди, че са започнали да ровят около сайта "Опасните" заради изтекла класифицирана информация от агенцията. Вчера Минчо Спасов обясни и каква е тази тайна. "В една от медиите са изтекли и двете имена на агент на ДАНС, който е участвал в една конкретна операция. Не е Алексей Петров, друг агент. И при г-н Сертов дори има сигнал от този агент, че той се чувства изплашен за своя живот и сигурност и тези на семейството си. Споменато е, че той е участвал, написани са имената му и по този начин е бил осветен", поясни Спасов, без да назове името му. Уточни само, че въпросният човек е държавен служител.
Депутатът поясни, че човекът от НС, който се разследва за шпионаж и заради когото самият той е попаднал под наблюдението на спецслужбите, не е депутат, не е от средите на НДСВ, а друг служител на парламента. Спасов не посочи длъжността му, тъй като в момента срещу него има висящи разработки.
"След посещението ни аз и моите колеги от опозицията имаме сериозни тревоги, че агенцията се занимава със задачи, които напомнят тоталитарното минало и могат да бъдат характеризирани като политически поръчки, а не като борба с корупцията по високите етажи на властта", заключи Елиана Масева.
Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов предложи вътрешната комисия да изиска делото "Галерия". Решено било шестимата от комисията, посетили ДАНС, да съставят протокол за видяното там. И ако има недоволни, те да бъдат допуснати в ДАНС, за да се запознаят на място с документите.
И вчера депутати коментираха, че Петко Сертов трябва да подаде оставка, а в ДАНС да бъде направена ревизия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: honest
Категория: Други
Прочетен: 123444
Постинги: 65
Коментари: 65
Гласове: 119
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930